Verkenners

De Verkenners (12-17 jaar) beschikken over zeilboten van het type “Lelievlet” waarmee ze zelfstandig het Paterswoldsemeer rondzeilen, onder toeziend oog van de leiding. De jongens en meiden hebben per groep (bak) een eigen boot waar ze samen verantwoordelijkheid voor dragen. Als je genoeg ervaring hebt word je kwartiermeester van je bak, de hulp van de bootsman. De bootslieden zijn de oudste jongens en meiden en hebben de leiding over hun boot. De verkenners worden ook wel troep genoemd. Scouting Nederlands noemt deze groep Scouts. Zoals veel water groepen blijven de verkenners bij ons tot ze 18 jaar zijn. Dit omdat zeeverkenners veel zelfstandiger zijn dan de meeste landgroepen. Hierna maken ze de overstap naar de Loodsen en kunnen ze ook leiding worden.

Activiteiten
In het voorjaar en in de zomer vinden er tal van activiteiten plaats op en rond het meer waarbij de boten en het zeilen centraal staan. Zo wordt je kennis van de regels en technieken van de watersport elke week uitgebreider. Ook kan je bij ons je CWO3 diploma halen.

Het onderhoud van de boten vindt voornamelijk in het winterseizoen plaats. Dan zorg je er samen met de leden van je bak voor dat de boot gerepareerd wordt, een likje teer, verf en lak krijgt, en weer waardig wordt gemaakt om het Paterswoldsemeer te bedwingen in het zomerseizoen.

Het onderhouden van boten is natuurlijk niet het enige dat de Verkenners in het winterseizoen doen. Er worden verschillende interessante en spannende activiteiten gepland tussen het onderhoud door.

Kampen
De verkenners hebben meerdere kampen per jaar. Tijdens hemelvaart is er een gezamenlijk kamp met alle noordelijke watergroepen, het NoWaKa. In de zomervakantie hebben we een eigen kamp van 10 dagen in Friesland wat natuurlijk volledig in het teken van zeilen staat. Tijdens de herfstvakantie is er een kamp op 1 van de waddeneilanden. In de kerstvakantie is er altijd een dropping.

Overige informatie
De opkomsten van de Verkenners zijn op zaterdag van 13:00 tot 17:00.