Verkenners

Wat zijn de verkenners?

De verkenners is de middelste speltak van onze groep, voor meiden en jongens van 12 t/m 17 jaar. Zij hebben wekelijks op zaterdag opkomst van 13:00 tot 17:00 uur. Van april t/m oktober zijn ze te vinden op het Paterswoldsemeer en buiten het zeilseizoen zijn ze bij ons clubhuis ‘het Wachtschip’.

In officiële scoutingtermen zijn de verkenners eigenlijk ‘scouts’: een leeftijdsgroep van 11 t/m 15 jaar. Net zoals bij veel andere waterscoutinggroepen loopt de leeftijdsgrens van de verkenners bij Bestevaer 17/18 jaar. Dit kan doordat zeeverkenners veel zelfstandiger zijn, maar moet ook doordat ze meer verantwoordelijkheid hebben (vanwege het zeilen) dan bij landscoutinggroepen.

Wat doen de verkenners?

Bij de verkenners draaien bijna alle activiteiten om zeilen. In de zomer varen ze vanuit ons haventje ‘de K’ (tussen de sluis en de molen aan de Hoornsedijk) het Paterswoldsemeer op in hun zeilboten (type lelievlet). De leiding zeilt niet mee in de boten, maar houdt wel een oogje in de zeil. De jongens en meiden hebben per groep (bak) een eigen boot waar ze samen verantwoordelijkheid voor dragen. Als je genoeg ervaring hebt word je kwartiermeester van je bak (de hulp van de bootsman/-vrouw). De bootslieden zijn de oudste jongens en meiden met de meeste zeilervaring. Zij hebben de leiding over hun boot.

Buiten het seizoen (zo ongeveer van november tot maart) zijn de verkenners te vinden bij het Wachtschip, waar ze hun boten onderhouden en toffe spellen doen. Als je gaat onderhouden, dan ga je de boot (bak) waarin jij bent ingedeeld samen met de andere leden van jouw bak staalborstelen, teren, schuren en lakken. Zo is je boot weer tip-top in orde om het Paterswoldsemeer te bedwingen in het zomerseizoen.

In de zomer leer je zeilen van je bootsman/-vrouw en de andere jongens en meiden in de boot, vaak ook met de spelen die de leiding heeft bedacht. In het winterseizoen krijg je theorieles voor het zeilen. Zo kan je kan werken aan het halen van je zeildiploma’s.

Kampen

De verkenners gaan wel vier keer per jaar op kamp! De kampen zijn niet verplicht, maar het is voor het groepsgevoel wel leuk om zo vaak mogelijk mee te gaan.

De kampen zijn: Noordelijk Waterkamp (Nowaka, 4 nachten met Hemelvaart op een meer in/rond Groningen samen met de 4 andere waterscoutinggroepen in Groningen/Drenthe), zomerkamp (in de zomervakantie, 7-9 nachten, trektocht door Friesland), herfstkamp (een weekend Schier met de welpen en loodsen in de herfstvakantie) en dropping (2 nachten tussen Kerst en Oud en Nieuw, in Drenthe). Op Nowaka en zomerkamp kamperen we altijd in tenten.