Loodsen

Wat zijn de loodsen?

De loodsen zijn de oudste leden van Bestevaer: jongeren vanaf 18 jaar. Officieel is er geen bovengrens, maar de actieve leden zijn meestal ergens tussen de 18 en 28 jaar. Veel van hen volgen een studie aan het mbo, hbo of de universiteit, sommige leden zijn net aan het werk. De loodsen van Bestevaer zijn dan ook ideaal om je bij aan te sluiten als je in Groningen komt studeren. Bij Bestevaer leer je in no-time veel toffe mensen kennen.

De loodsen hebben maandelijks opkomst op zaterdagavond, afwisselend in het Wachtschip (ons clubhuis) en op het meer in hun eigen zeilboot. Deze boot is een tot zeilschip omgebouwde reddingssloep “De Zeven Provinciën’, in de praktijk ook vaak de GS (Grote Sloep) genoemd.

Wat doen de loodsen?

De loodsen hebben regelmatig opkomst op zaterdagavond met een lekker drankje erbij en gaan zo vaak als het maar kan het meer op met de GS, zeker in de zomer. De loodsen gaan ook regelmatig op kamp. De echte enthousiastelingen gaan ook regelmatig buiten de opkomsten lekker zeilen en dan zijn altijd alle loodsen welkom.

Verder onderhouden de loodsen zelf hun eigen zeilschip de GS. In sommige jaren hoeft er alleen wat klein onderhoud gedaan te worden, in andere jaren staat er groot onderhoud gepland (bv. nieuwe spanten maken, het polyester verstevigen, rondhout vervangen). En na hard werken smaakt een welverdiend koud drankje nog beter!

Alle activiteiten worden gepland en meestal ook georganiseerd door het loodsenbestuur.

Een bijdrage leveren aan de groep

Een deel van de loodsen is leiding bij de welpen of verkenners, of heeft dat gedaan. Het is niet verplicht om dat te doen, maar in de praktijk wel vaak erg leuk. Sommige loodsen zijn ook actief op andere gebieden binnen de vereniging, bv. door de leiding te helpen met CWO-lessen, het terrein te onderhouden, kleine technische problemen op te lossen (bv. met de buitenboordmotoren) of te helpen op klusdagen. Sommige loodsen zitten ook in het groepsbestuur.

Bij Bestevaer kan je dus ook aan werken aan handige vaardigheden zoals leidinggeven en organiseren. Altijd mooi meegenomen!

Kampen

Ook de loodsen gaan 4 keer per jaar op kamp! De kampen zijn: Noordelijk Waterkamp (Nowaka, 4 nachten met Hemelvaart op een meer in/rond Groningen samen met de 4 andere waterscoutinggroepen in Groningen/Drenthe), zomerkamp (in de zomervakantie, 7-9 nachten, trektocht door Friesland), herfstkamp (een weekend Schier met de verkenners en loodsen in de herfstvakantie) en dropping (3 nachten tussen Kerst en Oud en Nieuw, in Drenthe). Op Nowaka en zomerkamp kamperen we altijd in tenten.

De loodsen hebben op het Nowaka, herfstkamp en dropping een ondersteunende functie (bv. door te koken, te helpen met spellen of routes uit te zetten).