Over ons

Wie zijn wij?

Bestevaer Zeeverkenners is een waterscoutingvereniging aan het Paterswoldsemeer in Groningen voor jongens en meiden vanaf 7 jaar. Als zeeverkenners richten wij ons op het water en landspel waarbij we zeilen, spellen spelen en gezamenlijk onze boten onderhouden. We gaan meerdere keren per jaar op kamp in Nederland (met of zonder onze boten).

Speltakken

Er zijn drie speltakken, waarbij jongens en meiden altijd gemengd zijn. De welpen is de speltak van 7 t/m 11 jaar. Daarna gaan de kinderen ‘overvliegen’ naar de verkenners, van 12 t/m 17 jaar. Alle leden van 18 jaar en ouder zitten bij de loodsen.

Wat is scouting? En wat is Bestevaer?

Bestevaer is een groep met een lange geschiedenis: we bestaan al sinds 1927. De missie van scouting zoals omschreven door Scouting Nederland is heel helder:

Scouting is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie, die haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Hierdoor leren scouts met respect voor zichzelf en hun omgeving de eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

Deze formulering is misschien wat formeel, maar komt in de kern wel overeen met wat wij doen en vinden. Wij vinden wel altijd dat we niet zo’n typische ‘brave’/’saaie’ scoutingvereniging zijn. Dat komt o.a. tot uiting in ons uniform: geen officiële scoutingblouses, maar een praktische hoodie met eigen logo. Bovendien staan zeilen en nautische technieken staan bij ons hoog in het vaandel. Ook leren onze leden regelmatig wat bij over techniek. Maar wat in de praktijk vooral belangrijk is: veel plezier hebben, buiten zijn, veel op/rond het water zijn en vrienden voor het leven maken.

Vrijwilligers

Als vereniging dragen wij samen de groep: iedereen die bij de groep betrokken is, doet dat op vrijwillige basis. Veel jongvolwassen leden doen dat door leiding te zijn bij de welpen of verkenners: zij draaien de opkomsten en kampen. We onderhouden ons materiaal, onze gebouwen en het terrein ook samen, soms met hulp van ouders. Het groeps- en stichtingsbestuur houden de groep op de achtergrond draaiende door zoveel mogelijk administratieve en formele zaken uit handen van de leiding te nemen. Door dit met z’n allen te doen, zorgen we ervoor dat Bestevaer altijd voor iedereen toegankelijk is en een enorm waardevolle ervaring biedt voor al haar leden van alle leeftijden.

Fusie

Sinds 2020 is de Bestevaer Zeeverkenners een gemengde groep voor jongens en meiden. Deze is ontstaan uit Waterscouting Impeesa voor meiden (bestaat sinds 1927) en Zeeverkennersvereniging Bestevaer voor jongens (bestaat sinds 1946).